[Későbbi] [513-494] [493-474] [473-454] [453-434] [433-414] [413-394] [393-374] [373-354] [353-334] [333-314] [313-294] [293-274] [273-254] [253-234] [233-214] [213-194] [193-174] [173-154] [153-134] [133-114] [113-94] [93-74] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1] [Archívum]
Karácsony fényei, jöjjetek,
szívünket békesség töltse meg:
szeretnénk boldognak látszani,
s lehetnénk egymásnak társai.

Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!
Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánunk !
Charis és Bandita |
BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT KIVÁNOK! ILDIKE.

|
Kellemes karácsonyt és Boldog ÚJ Évet kívánok neked!
Alexiel

|

Kellmes karácsonyi ünnepeket kíván sok szeretettel:
Ravasztavasz

|
BÉKÉS, ÁLDOTT KARÁCSONYT KÍVÁNOK: VEJNEMÖJNEN |

Üzenget a tájnak a tél,
közeleg a kegyes Karácsony.
Az utolsó megtűrt levél
első cicomája a fákon.
Fácánok, őzek, kósza nyulak
ámuldoznak avítt csodákon:
Békével töltözik a völgy,
csönd gyűlik földünkre, bársony, -
egyszer csak, egyszer, angyalok
szállnak alá zizegő szárnyon,
Fehér lesz, fehér lesz, minden fehér, -
kivirágzik minden madárnyom. |
|
Csanádi Imre
DOLDOG BÉKÉS KARÁCSONYT MARGÓ
|
|
SZILÁGYI DOMOKOS: KARÁCSONY
A puha hóban, csillagokban,
Az ünnepi foszlós kalácson,
Láthatatlanul ott a jel,
Hogy itt van újra a Karácsony.
Mint szomjazónak a pohár víz,
Úgy kell mindig e kis melegség.
Hisz arra született az ember,
Hogy szeressen és szeressék.
S hogy ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem
A szívekben legyen Karácsony!
Drága Kalypszo!
Békés, nyugodt, szeretetben gazdag, boldog Karácsonyt kívánok, millió puszit küldök: Sissi |

Töltött pulyka
Hozzávalók (6 személyre):
1 db 3 kg-os bébi pulyka,
15 dkg füstölt szalonna,
10 dkg zsír,
só,
a töltelékhez:
pulykamáj,
5 dkg füstölt szalonna,
3 zsemle,
az áztatáshoz tej,
2 kis vöröshagyma,
só,
bors,
pirospaprika,
kevés majoránna,
1 csokor petrezselyemzöldje,
2 egész tojás,
2 tojásnak a sárgája
|
Elkészítése: A pulykát megtisztítjuk, nyakát, lábát, szárnyát levágjuk, felbontjuk, a zúzáját, máját, szívét félretesszük, a felbontott pulykát több vízben tisztára mossuk, majd ruhával kissé leszárítjuk. Az inakat kihúzzuk a combjából, kívül-belül kissé megsózzuk. A füstölt szalonnából vékony csíkokat vágunk, és tűzdelőtű segítségével a mellét és a combját jól megtűzdeljük vele.
Elkészítjük a tölteléket. A zsemlét tejbe áztatjuk, a füstölt szalonnát kockákra vagdossuk, a pulykamájat felaprítjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk rajta a megtisztított, megreszelt hagymát, majd a májat. A tejbe áztatott zsemlét kinyomjuk, megfűszerezzük, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott petrezselymet. Az egészet ledaráljuk, elkeverünk benne a két egész tojást, és kettő tojássárgáját. Ezt a pulyka nyakbőre alá és a hasüregbe töltjük. A nyakbőrt jól elvarrjuk, ha a hasüregnyílás túl nagy lenne, kissé azt is összevarrjuk. A megtöltött, szalonnával megtűzdelt pulykát sütőtepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, két-három dl vizet öntünk alá, és kb. három órán keresztül közepes tűzön, hogy egyenletesen párolódjon, megsütjük. Sűrűn locsolgatjuk saját levével, és forgatjuk, hogy minden oldalán egyenletesen süljön. Mikor kész, kivesszük a sütőből, tizenöt-húsz percig állni hagyjuk, azután felszeleteljük. A mellehúsát óvatosan lefejtjük a csontról, és keresztbe vágva négy-öt szeletet készítünk belőle, s eredeti formájában helyezzük a tálra. Köré rakjuk a három-négy darabba vágott combot, a felsőszárnyat és a felszeletelt tölteléket. Pecsenyelével kissé meglocsoljuk, a többit külön csészében tálaljuk, miután leszedtük róla a felesleges zsírt. Körítésnek hasábburgonyát, párolt káposztát adhatunk. |
kellemes készülödést:)
Kati és Macsekok |

Dsida Jenő:
Itt van a szép karácsony
Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?
Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.
Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhitat
minden szívet átitat.
Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.
Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!
Drága Kalypszom! Békés, Boldog Ünnepeket kívánok! Köszönöm, hogy megismerhettelek! Nagyon sok szeretettel öllelek, Erika (Nyúlmami)
|


Tóth Sándor
Ének
"harmat csillog minden ágon"
erdők lelke fehér álom
vándor-pásztor-éjszakákon
halhatatlan némaságon
míg a síkmezőn terelnek
nyájat halkan énekelnek
merre útja Betlehemnek
keresvén az angyal-tanyát
Jézust és az édesanyját
Eszükbe jut gyermekségük
(gyermek is visong közöttük)
teljesülten boldogság ha
eljönne egy éjszakára
az a csillag lámpa-fényes
az az út a kéktől ékes
nyíló menny a benső tájban
ma Született csillagában
míg a források zenélnek
Testté válik mind az ének


Drága Kalypszo!
Vidám ünnepi készülődést és
Áldott karácsonyi
Ünnepeket és
békés, boldog új esztendőt
kívánok neked!
Nagyon sok szeretettel:
Mercedes




|
|
Kedves Kalypso!
Köszönöm a szép verset! Hiányolom a leveleidet... nos, az én ajándékom még készül, jövök még Hozzád az Ünnep előtt.
Szeretettel üdvözöl: NeMo |

|

|
Vajas-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
• 60 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 1 evőkanál só
• 2 tojássárgája + 1 a tetejére
• 1 dl tej
• 1 kiskanál cukor
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tejföl
Az élesztőt futtasd meg a cukros langyos tejben. A vajat morzsold össze a liszttel, majd keverd hozzá a sót, a tojás-sárgákat és az élesztőt. Dolgozd bele a tejfölt is. Alaposan gyúrd át egészen addig, amíg könnyedén elválik az edény falától és a kezedtől. Takard le konyharuhával, és pihentesd egy órán át.
Hajlítsd be egyenlő arányban jobbról és balról: először az egyik oldalát, majd rá a másikat, hogy három egyenlő méretű réteget kapj. Ezt végezd el háromszor, 15 perces pihenőidőkkel. Ezután nyújtsd ki a tésztát úgy 2 centi magasan, tetejét recézd ki egy késsel vagy pogácsaszaggatóval, és szaggass belőle pogácsákat. Kend meg egy tojássárgájával, és szórj rá egy kevés reszelt sajtot is. Előmelegített sütőben a pogácsák kb. 25 perc alatt megsülnek.

szeretettel - csupi - :) |

Fésűs Éva: Karácsonykor
Karácsonykor
fényesek a felhők,
csillagokból
horgol a tél kendőt.
Ráteríti
hegyek tetejére,
fenyőágnak
jégrojtos a vége.
Karácsonykor
mindenki varázsol,
meglepetés
bújik ki a zsákból.
Szekrényeknek
titkos rejtekéből,
édesapám
legmélyebb zsebéből.
Karácsonyra
kalácsot is sütnek,
nincsen ennél
izgalmasabb ünnep!
Ajándékot én is
készítettem,
amíg készült
majdnem tündér lettem!

|
|
|
|
1/2 kg apró ponty
1 1/2 kg pontyszelet
1/2 kg halfej és farok
1 kg harcsaszelet
25 dkg vöröshagyma
15 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
1/2 kg liszt
2 tojás
pirospaprika
só
fokhagyma
A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre
vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és
paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot,
pirospaprikával megszórjuk, és sóval ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel
felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk.
Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk. A ponty és harcsaszeletek egy részéből
pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk
és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A
kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik
felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis "húsostáskákat" készítünk belőle, majd a hal-
alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk.
Jó étvágyat:):)
Kati és Macsekok

|
|